ta hand om din hälsa i år-en livsstil checkup för kvinnor

Varje nytt år ger en ny chans att utvärdera dina livsstilsval och arbeta mot en friskare, lyckligare dig.

För att hjälpa dig att planera de bästa sätten att ge din livsstil en checkup, här är svaren på några av de frågor jag ofta får frågan:

Fråga: Vilken typ av förebyggande filmvisningar Behöver kvinnor och hur ofta de behöver dem?

A: I alla åldrar, motion och att äta en välbalanserad kost är nyckeln till god hälsa.

Du kan aldrig börja för tidigt med god munhygien. När ignoreras, kan munhygien påverka din allmänna hälsa. Två gånger om året tandlokalvård och muntliga tentor rekommenderas i alla åldrar.

Unga kvinnor bör få sin första kliniska bröst vid 20. Vid 40 års ålder, måste du ha en mammografi en gång om året. Ha ett cellprov vart ett till tre år om du har varit sexuellt aktiv eller är äldre än 21.

Har ditt kolesterol kontrolleras regelbundet med början vid 45 års ålder. Om du röker, har diabetes, eller om hjärtsjukdom körs i din familj, börja ha ditt kolesterol kontrolleras vid 20 års ålder. Dessutom har ditt blodtryck kontrolleras minst vartannat år.

I allmänhet, är den rekommenderade frekvensen av omfattande synundersökningar för personer utan symtom eller speciella riskfaktorer var två till fem år fram till 65 års ålder, då årliga tentor rekommenderas. Personer med särskilda risker, såsom diabetes, en tidigare öga trauma, kirurgi eller en familjehistoria av glaukom, kan behöva en synundersökning oftare.

Du bör ha en koloskopi vid 50 års ålder, eller tidigare om en förälder eller syskon fick diagnosen kolorektal cancer.

Kvinnor bör ha ett ben prov mineral densitet vid 65, eller tidigare om din läkare rekommenderar det.

I början av året är en bra tid att göra läkarbesök.

Fråga: Jag är 32 och jag har två barn. Min man och jag vill ha fler barn, bara inte just nu. Vilka preventivmedel är tillgängliga om jag funderar på att göra en förändring?

A: Om du nyligen har gått in i en ny livsfas ändå upptäcker att du har använt samma preventivmetod sedan college, kan det vara en bra tid att tänka om ditt nuvarande preventivmetod. Jag ser en massa stressade mammor som du som vill ha fler barn – bara inte nu – och letar efter en långsiktig preventivmetod som de inte behöver tänka på varje dag, och för dessa mammor, jag ofta rekommendera en intrauterin preventivmedel, eller IUC. Ett IUC såsom Mirena ® (levonorgestrel intrauterint system) fungerar i upp till fem år och är 99,9 procent effektiv. En IUC är också enkelt tas bort, vilket gör det till ett mycket bra alternativ för kvinnor som funderar på möjligheten att lägga till sin familj.

Medan många kvinnliga OB / GYNs väljer denna metod för födelsekontroll för sig själva, är det IUC inte så populär bland amerikanska kvinnor i allmänhet som andra former av preventivmedel. Detta kan bero på missuppfattningar om IUCs.

I en nyligen genomförd undersökning, trodde mer än en tredjedel av kvinnorna svarar att det kan göra att du blir steril. I verkligheten, när ett IUC såsom Mirena tas bort, den har en ettårig fruktsamhet som är samma som kvinnor som inte har använt någon form av preventivmedel. Det är inte en permanent form av preventivmedel och kan lätt tas bort.

Vissa kvinnor tror felaktigt att använda ett IUC kan orsaka tyngre perioder, men detta är inte sant. IUCs såsom Mirena kan faktiskt orsaka kortare perioder för många kvinnor efter de första månaderna.

Sådana missuppfattningar kan orsaka kvinnor att gå miste om denna pålitlig, kostnadseffektiv och säker preventivmetod som du inte behöver tänka på varje dag. Tala med din läkare för att se om Mirena är rätt för dig.

Dr Diana E. Ramos är biträdande klinisk professor i obstetrik och gynekologi vid University of Southern California (USC) Keck School of Medicine och i privat praktik. Hon är medicinsk chef för Alpha Medical Center och som konsult på spansktalande hälsa.

Schemalägga regelbundna kontroller för att hålla sig frisk år efter år.

Meddelande till redaktörer: viktig information:

Medan bara du och din läkare kan avgöra om Mirena är rätt för dig, de flesta kvinnor som har ett barn är oftast bra kandidater för Mirena. Du bör inte använda Mirena om du är i riskzonen för eller har en historia av utomkvedshavandeskap eller inflammatoriska sjukdomar. Vanliga biverkningar kan omfatta uteblivna menstruationer eller oregelbundna blödningar eller spotting under de första tre till sex månader. Därefter kommer de flesta kvinnor upplever kortare, lättare perioder. Vissa kvinnor kan utveckla en cysta på äggstockarna. Dessa cystor brukar försvinna på egen hand i en månad eller två. Mirena skyddar inte mot HIV (AIDS) och andra sexuellt överförbara sjukdomar.