svar om klimakteriet hormonbehandling

Det är känt att hormonterapi starkt användes för behandling av klimakteriet och klimakteriebesvär. Det visade sig också vara effektivt för att förebygga benskörhet och hjärtsjukdom men numera en stor studie kastar nytt ljus på hur hormonbehandling ses.

Många av er kanske undrar vad hormonbehandling är. Vi kan berätta att hormonbehandling är en behandling som används för att komplettera kroppen med hormonerna östrogen och progesteron. Dessa nämnda hormoner produceras av kvinnans äggstockar. I det ögonblick när äggstockarna inte producerar tillräckligt med mängder av dessa hormoner, som i klimakteriet, kan hormonbehandling förskrivas som ett komplement för att normalisera nivåerna av östrogen och progesteron.

Den normala Frågan som uppstår nu hänvisar till betydelsen av östrogen och progesteron. Du ska veta att dessa två hormoner har uppdraget att förtjocka slemhinnan i livmodern och förbereder den för en eventuell implantation av ett befruktat ägg. Östrogen bidrar också med kalcium i organismen, vilket är ett viktigt mineral som bidrar till att bygga ben, och även hjälper till att upprätthålla normala nivåer av pojken kolesterol.

När kvinnor når åldern för klimakteriet äggstockarna minskar sin produktion av dessa hormoner. Klimakteriet symtom orsakas också av de sänkta eller fluktuerande nivåer av östrogen och progesteron. Till exempel kan vi säga att en låg eller fluktuerande nivå av östrogen orsakar symptom som värmevallningar eller medicinska tillstånd såsom benskörhet. Att ta sig till normala nivåer av dessa hormoner genom HT är ett sätt att lindra symptomen.

Progesteron används hos kvinnor som fortfarande har sin livmoder. För dessa kvinnor, om östrogen tas utan progesteron, chanserna för endometrium cancer ökar. Under de produktiva år, är endometrieceller skjul under menstruationen. När detta inte sker, kan östrogen orsaka en överväxt av celler i livmodern vilket i de flesta fall kan leda till cancer.

Progesteron minskar risken för livmodercancer, vilket gör livmoderslemhinnan skjul varje månad. Det är därför kvinnor som tar progesteron kan ha månatliga blödningar. Denna blödning kan stoppas om progesteron och östrogen är tagna tillsammans för en lång period.

Som vi sagt tidigare, kan östrogen och progesteron lindra symtomen. Bland dessa symptom vi kan minnas värmevallningar, vaginal torrhet som kan leda till smärtsamma samlag, nattliga svettningar eller torr kliande hud.

Även om det finns studier som inte håller med hormonterapi vi kan säga att fördelarna med hormonbehandling inkluderar en minska risk att utveckla osteoporos eller ben går sönder, förbättring av humör, minskad tandlossning och lägre risk för tjocktarmscancer.