svanskotan (svanskotan) smärta – orsaker och behandling

anatomi
Den svanskotan (KAHK-siks) eller svanskotan, är den beniga strukturen på botten av ryggraden. Hos människor är det knoppen av en outvecklad svans, som vi förlorade behovet av för länge sedan. Svanskotan består av tre till fem separata men smält små ben. Svanskotan fungerar som ett slags nav där muskler, ledband och senor i nedre ryggen och bäckenregionen bifoga. Det spelar en roll i att stödja kroppens vikt när stående och sittande.

oordning
Svanskotan smärta, eller svanskotan smärta, är ett vanligt klagomål. Den medicinska termen för svanskotan smärta är coccydynia (kahks-si-Deye-nee-ah) eller ibland coccygodynia (kahks-si-go-Deye-nee-ah). Coccydynia är en allmän term som beskriver en rad symptom från mild ömhet till intensiv smärta. Termen beskriver också en rad villkor från olika orsaker kräver olika behandlingar. Svanskotan smärta är fem gånger vanligare hos kvinnor än hos män på grund av strukturen i det kvinnliga bäckenet.

orsaker
Den vanligaste orsaken till svanskotan smärta är trauma eller skada på svanskotan. Nedgångar resulterar i fraktur, luxation eller blåmärken, graviditet och förlossning, bäcken eller ryggkirurgi, och omfattande sitta på hårda eller smala ytor bidrar till svanskotan smärta. I vissa fall skapar ett instabilt, alltför mobil svanskotan (en genetisk sjukdom) smärta. Många gånger källan till svanskotan smärta är okänd. Smärtan kan uppträda plötsligt och sedan försvinner utan behandling. Vissa villkor-infektioner, ischias, frakturer i ryggen-kan härma coccydynia.

symptom
Sedan coccydynia beskriver svanskotan smärta, är det vanligaste symptomet för denna rubbning, naturligt nog, smärta. Men svanskotan smärta har olika egenskaper och uppträder vid olika tidpunkter och på flera platser. Svanskotan smärta kan komma plötsligt eller gradvis, vara kortvarig eller kronisk och slå den sjuke som mild eller olidlig. Smärtan kan uppstå när en person sitter under en längre tid eller när en person rör sig från sittande till stående. Sitter oftast gör svanskotan smärtan värre. Det kan kännas som en molande värk runt svanskotan eller stickande smärtor ner i benen. Drabbade har beskrivits svanskotan smärta som som att sitta på en kniv eller en marmor som rullar runt. Coccydynia kan också leda till smärtsamma tarmrörelser och smärtsamma samlag.

Svanskotan smärta kan också utvecklas till att sekundära symptom. Om smärtan är ihållande, många patienter också lider av depression, ömma fötter från för mycket stående, ont i ryggen av att sitta i obekväma arbetsställningar och brist på sömn leder till utmattning.

diagnos
En korrekt diagnos av svanskotan smärta är viktigt för läkare att avgöra den bästa behandlingen. Som tidigare nämnts, vissa andra villkor efterlikna svanskotan smärta. För att komma fram till en diagnos, läkare begära en fördjupad medicinsk historia för att lära av tidigare trauma mot svanskotan. De utför också en grundlig fysisk undersökning som innefattar palpation, det är, känner det drabbade området för att upptäcka eventuella avvikelser eller ömhet. I vissa fall kan röntgen eller datortomografi eller ens ben skannar beställas.

behandling
Hem behandling för svanskotan smärta innefattar undvika långvarigt sittande, sittande på kuddar och tar icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel såsom Alvedon, Excedrin IB och Motrin. Läkare ordinerar ibland starkare mediciner. Klinisk behandling inkluderar sjukgymnastik. Ett litet antal sjukgymnastik specialister har utvecklat tekniker för att arbeta på spända muskler och andra strukturer och för att bryta ned smärtsamma ärrvävnad i området kring svanskotan. De flesta läkare rekommenderar operation för svanskotan smärta endast som en sista utväg.