skillnaden mellan medicinering abort och akut preventivmedel

Både medicinering aborter och akut preventivmedel kan innebära att ta piller. Men slutar likheten mellan medicinering aborter och akuta preventivmedel där.

Hormonella akuta preventivmedel är ett piller eller några piller som tas upp till fem dygn efter oskyddat samlag. Det förhindrar graviditet. Akut preventivmedel stoppar graviditet genom att förhindra ägglossning och befruktning. IUDs (spiraler) kan också användas för att förhindra graviditet, men är inte i fokus för denna artikel.

Medicinering abort tas för att avsluta en graviditet. Det tas under de första 8 veckorna av graviditeten. Den slutar en graviditet genom att förhindra kroppens frisättning av progesteron, vilket tunnar livmoderslemhinnan. Det tvingar också livmodern att dra ihop och utvisa dess innehåll.

Akuta preventivmedel piller är Plan B, en speciellt framtagen piller. Du kan också ta olika doseringar av kombinerad hormonell (inte enbart gestagen) piller. Fråga din läkare för exakta doser av vad man ska ta. Plan B omfattar endast hormoner, och kommer inte att avsluta en graviditet. Om du är gravid, men försök inte att använda akuta preventivmedel.

Medicinering abort orsakas av en av två droger: mifepriston eller metotrexat. Du kommer också att ta ett andra läkemedel, misoprostal. Dessa läkemedel avbryta graviditeten.

De biverkningar av akuta preventivmedel är mycket mindre allvarlig än en medicinering abort. De biverkningar av akut preventivmedel kan vara illamående, huvudvärk, yrsel, kräkningar, och ömma bröst. De biverkningar av en medicin abort inkluderar kraftig blödning som varar vanligtvis cirka två veckor. Det finns ofta kramper, varierande från mild till tunga kramper. Du kan få smärtstillande medicin för att lindra kramper.

Vem som helst kan få akut preventivmedel, även om du är under 18 år. I vissa stater, om du vill ha en abort, även en medicinering abort, måste du ha målsmans medgivande. Akut antikonception kan kosta mellan $ 30 – $ 50, medan en medicinering abort kan kosta uppåt på $ 250.

Båda förfarandena är mest effektiva när de utförs tidigt. Om du har haft oskyddat sex, ta akut preventivmedel inom 24 timmar om det är möjligt, men det kommer fortfarande att arbeta i upp till fem dagar efter det att lagen. Om du får en medicinering abort, gör din tid så snart som du har gjort ditt beslut. Detta kan lindra kramper och biverkningar.

Det bästa sättet att förhindra graviditet är att träna förebyggande preventivmedel (och vi vet alla att den bästa förebyggande preventivmedel är avhållsamhet). Forskning dina alternativ preventivmedel för att passa den som bäst passar din livsstil. Kom ihåg: akuta preventivmedel är för nödsituationer, och aborter är för svåra olyckor. Planera i förväg för att spara de fysiska och känslomässiga problem som orsakas av osäker sex.