sexuell smärta vid menopaus – hur man handskas med det

Alla kvinnor under klimakteriet gå igenom många förändringar fysiskt och känslomässigt. Förändringar i sexuella mönster är en av de stora förändringarna. Kvinnorna kan inte bortse från dessa fakta utan istället försöka förstå dem och agera därefter.

Du kanske märker att en kvinna under klimakteriet visar mindre tecken på intresse för samlag jämfört med hennes tidigare skick. En kvinna kropp producerar många hormoner och en av dem är östrogen. Detta hormon bibehåller tillståndet i det reproduktiva systemet och hjälper till att bevara sexuellt intresse. När östrogen nivå börjar släppa, droppar en kvinnors intresse för samlag så småningom. Detta innebär förvisso inte att du inte kan utföra sexuella aktiviteter men nådde en topp eller ha en orgasm kan vara mycket svårt för en kvinnor under klimakteriet. Dessa hormonell obalans ger också trötthet och svaghet därmed tappa intresset för sex helt.

Vissa kvinnor upplever också blödningar och sexuell smärta vid samlag, är detta en av de viktigaste skälen till varför de undvika att hamna i någon sexuell kontakt. Det kan bli outhärdligt ibland och blödning kan öka över tiden. Eftersom östrogen nivåerna har minskat, detta orsakar uttorkning av slidan och minskar smörjning gör samlag en smärtsam upplevelse. Utöver detta, postmenopausala kvinnor också uppleva plötsliga ångestattacker, ilska, sorg, emotionell stress etc. Kvinnor går igenom en hel del blandad känsla, alltså koncentration på sexuella aktiviteter minskar drastiskt. Man kan inte tänka mig att ha sex om man är deprimerad eller ledsen.

Om du har varit sexuellt aktiva i det förflutna och vill återfå sex intresse, det finns många sätt att göra det. Känslomässiga förändringar kan inte behandlas på ett postmenopausala kvinnor. Men kvinnor upplever smärta och blödningar samtidigt ha sex kan använda flera strategier för att behandla torrhet och skörhet i slidan. Du kan använda E-vitamin kräm eller intetsägande gelé för läkning. Det måste tillämpas under eller före samlag. Andra produkter som Replens används dagligen speciellt för sådana förhållanden. Replens har effekter som stannar längre. Alla avhandlingar produkter är lätt tillgängliga på närmaste apotek även utan recept.

Om du upplever klimakteriet tidigt och vill återuppta sexuell aktivitet efter en lång lucka, måste du först stärka och återställa slidan med hjälp av hormonella krämer som föryngrar, fukta och tjocknar mucosal veck och även slidan foder vilket förbättrar cirkulationen och återställa orgasm. Du kan också försiktigt massera öppningen och väggar i slidan med en östrogen grädde ifall du upplever krympning av slidan. Denna massage kan göras i 10 minuter dagligen.

Klimakteriet är en tid då de flesta kvinnor behöver stöd och förståelse från familjen speciellt makar eller partner som hon går igenom en hel del förändringar.