Ortho EVRA – de fakta kvinnor bör veta

Ortho EVRA, allmänt känd som “lappen”, är en form av preventivmedel för kvinnor. Den största skillnaden i Ortho EVRA och andra typer av preventivmedel är att den används som ett plåster, som liknar en dekal som placeras på strategiska områden av kvinnans kropp. Tre plåster används under en period av tre veckor, är ett plåster per vecka, och den fjärde veckan patch gratis och när kvinnorna får sin mens. Massor av kvinnor började använda Ortho EVRA plåstret så fort det godkändes 2001 som en form av preventivmedel, eftersom det var lättare att komma ihåg att byta plåster en gång per vecka än att ta piller varje dag. Men det finns mer fakta om Ortho EVRA än bara hur den används och dess bekvämlighet faktor.

hur fungerar orto EVRA arbete?
Ortho EVRA är en liten och tunn hudfärgad lapp. I grund och botten, det är som en fyrkantiga klistermärken som lätt appliceras på huden. När appliceras på huden Ortho EVRA plåstret avger hormonerna progestin och östrogen. Dessa hormoner frigörs gradvis under veckor plåstret appliceras. Hormonerna ange kvinnans blodomloppet och ger ett betydande skydd mot preventivmedel.

För Ortho EVRA plåstret att vara så effektiv som möjligt då kvinnan behöver använda den precis som ordinerats. Detta inkluderar byta plåster varje vecka på samma dag. Så länge Ortho EVRA plåstret används enligt ordination det ger kvinnor en 99% graden av effektivitet på att förhindra graviditet. Det vill säga att en kvinna av 100 kvinnor som använder Ortho EVRA plåstret helt kommer att bli gravid. Detta är mycket lik den preventivmedel graden av p-piller.

varningar
Ortho EVRA är ett bra alternativ för födelsekontroll. Men det är inte ett bra alternativ för varje kvinna speciellt de som röker. Rökning medan du använder hormonella preventivmedel som Ortho EVRA ökar risken för kardiovaskulära biverkningar avsevärt. Dessutom ökar risken för kardiovaskulära biverkningar ännu mer med mer än 15 cigaretter per dag och med åldern. Kvinnor över 35 som röker tungt finns i den högsta riskklassen.

Kvinnor som är gravida eller tror att de kan vara gravida ska inte använda plåstret. Likaså bör kvinnor som har en historia av hjärtsjukdom, hjärtinfarkt, eller stroke inte använda Ortho Evra. Några andra hälsoproblem som gör att använda plåstret farliga inkluderar cancer i livmoderhalsen, livmoder, bröst, eller vagina. Även extremt högt blodtryck, hepatit, blodpropp i benen, ögon eller lungor, liksom leverproblem eller huvudvärk med neurologiska problem är hälsoproblem som borde hindra kvinnor från att använda Ortho EVRA plåstret.

En annan viktig fråga gäller Ortho EVRA är att det är absolut ett preventivmedel. Det på något sätt skyddar mot HIV eller andra sexuellt överförbara sjukdomar. Som ett resultat måste användare av orto EVRA skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar på andra sätt.

erinrar
Ortho Evra blev tillgängliga under 2001 och miljontals kvinnor fann nya transdermal form av preventivmedel en gudagåva. Dock var med 2005 farhågor om Ortho EVRA och hur det kan öka risken för kvinnor att dö av en blodpropp. Det finns 17 dödsfall i samband med Ortho EVRA plåstret där unga och friska kvinnor dog av en blodpropp. Ytterligare fem dödsfall i hjärtinfarkt och stroke har förknippats med Ortho Evra. Enligt uppgift, var de kvinnor som dog alla friska och hade ingen historia av blodproppar eller hjärtproblem innan du använder plåstret preventivmedel.

Forskare och läkare är inte helt säker på död påståenden från Ortho EVRA plåstret. Som ett resultat, fler undersökningar planeras för att avgöra om Ortho EVRA verkligen innebär en ökad risk för död i samband med blodpropp och hjärtinfarkt. Det har varit några iakttagelser som tycker att risken för blodpropp är tre i 200.000 för Ortho EVRA-användare och en i 200.000 för piller användare.

sista tankar
Läser denna information kanske du undrar om Ortho EVRA är den bästa formen av preventivmedel för dig. Det bästa sättet att bestämma den bästa preventivmedlet för din livsstil är att ha en öppen och ärlig diskussion med din gynekolog. Din nuvarande hälsotillstånd samt hälsorisker kommer att granskas innan avgöra om Ortho EVRA är rätt preventivmedel för dig.