ny icke-invasiv bröstcancer Pap-test kan identifiera bröstcancer upp till åtta år tidigare

Det finns uppmuntrande nyheter i den pågående kampen för att förhindra bröstcancer: Ett nytt screeningtest är nu tillgänglig för primärvårdsläkare och Ob-GYNs, så att de kan identifiera asymtomatiska kvinnor som löper signifikant ökad risk att utveckla bröstcancer.

Överraskande, mer än 70 procent av kvinnor som får bröstcancer har inga kända riskfaktorer. Det nya testet, som kallas HALO ™ Bröst Pap-test från NeoMatrix, följer den kliniska modellen av en av de mest framgångsrika hälso-screeningprogram i historien, den Cervical Pap-test.

Den Cervical Pap-test är till stor del krediteras med att minska antalet dödsfall i livmoderhalscancer med mer än 75 procent sedan introduktionen på 1950-talet. Samtidigt har dödligheten i bröstcancer minskat endast något och är cirka 10 gånger större än livmoderhalscancer. Liksom Cervical Pap, Halo Bröst Pap-test test för förekomst av onormala eller atypiska celler, ett förstadium till cancer. När hittades i vätska samlas in från bröstkanaler, atypiska celler är en biomarkör för en 400-500 ökad procent risk att utveckla bröstcancer.

Huvudsakligen kan dessa högriskpatienter identifieras genom HALO åtta år innan en tumör kan avbildas genom mammografi, låta läkare att använda förebyggande åtgärder eller ökad övervakning som kan underlätta tidig diagnos och framgångsrik behandling.

“Ob-Gyn kontor är perfekt för en icke-invasiv screeningmetod, eftersom det är där de flesta kvinnor söker primärvården Aktuell screening teknik-mammografi och fysisk undersökning-är inriktade på att hitta en knöl,. HALO är den första enheten att tillåta Ob -Gyns att undersöka patienter på sina kontor för att identifiera vem som är i riskzonen innan en klump utvecklas, “säger Steve Drosman, MD, en San Diego Ob-Gyn som banat väg för nya screeningmetod. “Använda skonsam sugkraft som en bröstpump, det är den första, automatisk, icke-invasiv verktyg för att samla duktal vätska i minuter och kan enkelt integreras i en årlig väl kvinna besök.”

Den HALO Test ersätter inte mammografi eller bröst själv-undersökningar och Dr Drosman rekommenderar att i samband med dessa tester, bör alla kvinnor mellan 25 och 55 har HALO Test Bröst Pap att bedöma deras risk, precis som de gör i livmoderhalscancer Pap-test .

“Sedan genomförandet av HALO testet, har vi identifierat flera kvinnor som löper risk som annars skulle förbli oupptäckta-ingen av dem hade andra riskfaktorer”, tillägger dr Drosman. “Genom att identifiera dessa patienter, kan vi skicka dem till ett bröst center där de kan hanteras som högriskpatienter. Förmågan att identifiera kvinnor som löper risk och förbättra deras förvaltning kan ha en djupgående inverkan på bröst hälsa.”