laparoskopisk äggstockarna cystektomi vs laparotomi – bästa valet för cystor på äggstockarna bort

När en kvinna tar emot nyheten att gynekologisk kirurgi för att avlägsna cystor på äggstockarna måste planläggas, kan hon ges ett val mellan att ha mindre invasiv förfarande … en laparoskopisk ovarian cystektomi, och ju mer konventionell kirurgi … en laparotomi. För att göra ett välgrundat beslut om, bör många faktorer att utforskas av både kirurgen och patienten.

Först av allt … en av de avgörande faktorerna som kan hålla dig från att ha en laparoskopisk äggstockarna cystektomi låter något diskriminerande, men det finns skäl för dessa regler.

Om en kvinna är postmenopausal och en cysta upptäcks, risken för äggstockscancer är mycket större, och en läkare kommer troligtvis undersöka frågan med laparotomi … eller öppen kirurgi eftersom äggstockarna kan behöva tas bort. I själva verket kommer många kirurger föreslå detta öppna, traditionell kirurgi om patienten är över trettiofem år gammal på grund av den ökade risken för cancer.

Ett annat skäl en kirurg skulle välja en laparotomi över laparoskopisk äggstockarna cystektomi skulle vara om en cysta hittades på båda äggstockarna.

Fasta eller delvis fast cystor har en större tendens att vara cancerogena och därmed en läkare kommer att vilja genomföra en öppen laparotomi på någon cysta som inte bara är vätskefyllda.

Stora cystor, kommer över tre inches definitivt kräva mer invasiv operation, liksom.

En läkare kan tvingas att byta från en laparoskopisk äggstockarna cystektomi med öppen kirurgi när cancern upptäcks, eller om andra komplikationer uppstår. Om inget av de villkor som skulle göra laparotomi det enda valet en kirurg har, är beslutet med patienten.

Återhämtningstiden är mycket snabbare med en laparoskopisk ovariell cystektomi – eftersom det görs vanligen som ett öppenvården, är en kvinna som inte är så äventyras som en patient som har en laparotomi, så därför hon normalt känner tillbaka till sig själv på mindre än en månad. En laparotomi kräver dock en sjukhusvistelse i ett par dagar och kan ha en kvinna som känner ett visst obehag för så länge som tre månader efter hennes förfarande.

Vissa komplikationer kan förekomma efter såväl kirurgiska ingrepp, såsom eventuell smitta och en del smärta, men det kommer att bli fler risker med öppen kirurgi än med en laparoskopisk operation.