för-och nackdelar med att ha kosmetisk kirurgi

I det moderna samhällets strävan efter perfektion, framträder kosmetisk kirurgi segraren. Frukterna av kosmetisk kirurgi är skönhet, ungdom och kraft – en modern Fountain of Youth som kan vara svårt att ignorera. Ändå kosmetisk kirurgi gör medför några betydande risker och hinder som inte kan ignoreras. Bara genom att väga fördelar och risker med kosmetisk kirurgi kan du avgöra om förfarandet är rätt beslut för dig.

proffsen
Eftersom kosmetisk kirurgi omformar den naturliga konturer av kroppen, kan det förbättra de områden som den enskilde finner oattraktiv eller oönskad. Kosmetisk kirurgi kan minska tecken på åldrande, och därigenom öka individens naturliga skönhet och utlåning till en mer levande, ungdomligt utseende. Det kan också reparera skador orsakade av trauma, sjukdom, infektion, missbildningar, eller ärftlighet.

Eftersom det önskvärda resultatet av kosmetisk kirurgi är ett mer attraktivt utseende, kan framgångsrika operationer har en stark positiv effekt på en persons psykiska hälsa. Förbättrad skönhet kan höja självkänslan, öka patientens känsla av självförtroende, och bekämpa depression. Många personer kommer att finna att de känner sig mer bekväm i sällskap med andra efter kosmetisk kirurgi. Ytterligare andra känner att deras förbättrat utseende hjälper dem överensstämmer med standarden för skönhet och vitalitet förväntas av dem, och därmed höja deras status i samhället.

nackdelarna
Först ut, är kosmetisk kirurgi en dyr strävan som kan presentera en ekonomiska svårigheter för många patienter. Många ensamstående förfaranden kommer med prislappar långt in på tusentals dollar, och de individer som önskar flera kirurgiska ingrepp kommer lätt att finna sig med medicinska räkningar som vida överstiger den genomsnittliga arbetstagarens årsinkomst.

Också överväga att kosmetisk kirurgi är en invasiv förfarande som syftar till att omforma den naturliga kroppens konturer. Kirurger måste skära, böja, sträcka, stämjärn, peta, och annars med våld manipulera strukturer i kroppen till önskad form för att förfarandet skall bli en framgång. Detta orsakar onödig påfrestning på kroppen vilket resulterar i smärta och obehag, blåmärken, svullnad och stelhet. Återhämtningen perioden från kosmetisk kirurgi kan vara lång för vissa förfaranden, som varar upp till flera månader. Många rutiner, men relativt säker, har potential för allvarliga komplikationer som även kan vara av permanent karaktär. Biverkningar såsom nervskada, ärrbildning, infektion och kronisk smärta kan uppstå om en operation inte går smidigt.

Patienterna måste ofta ta tid från ordinarie verksamhet för kirurgi och efterföljande återhämtningsperiod. Detta innebär att patienter kan behöva ta ledigt från arbetet eller skolan och undvik favorit aktiviteter såsom sport och leka med sina barn under den inledande återhämtningsperioden. Många patienter upplever också att de behöver hjälp för ett par dagar efter operationen för att hjälpa dem att komma runt och ta hand om dagliga aktiviteter.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att de önskade resultaten inte kan garanteras. Det finns en potential att operationen inte kommer att ge den “ideala” look patienten sökte trots kirurgens bästa insatser. Kosmetisk kirurgi är ingen exakt vetenskap, så potentiella patienter måste hålla i minnet att det finns inget sätt att veta vad slutresultatet kommer att se ut tills proceduren har utförts och återhämtningsperioden har passerat.