doft – är det naturligt

95% av kemikalier som används i dofter är syntetiska ämnen som härrör från petroleum. Man har uppskattat att mer än 3000 olika chemmcials används i doft produktion. Har dessa siffror chock dig? Ja, tillverkarna är mycket smart – Vi ser förpackningen och de annonser som visar blommor och natur, och vi antar (som tillverkaren avser vi att anta) att doften i produkten kommer från naturen, men de flesta dofter är kemiskt härledda. De använder inte eteriska oljor eftersom de är för dyra. De använder syntetiska kemikalier eftersom de är billiga.

Vi utsätts för parfym eller doft hela dagen. Vi får inte bära parfym oss, men vårt schampo, tvål, duschtvål och kosmetika kan innehålla syntetiska parfymer, såvida vi titta på etiketten och handla försiktigt.

Vi stöter på fler dofter i våra hushållsprodukter – rengöringsmedel, tvättmedel, polska, luftrenare, etc. Om vi ??går ut, vi upplever dessa dofter på andra människor och på kontor och butiker.

Parfym blandar till produkter anges i ingredienserna som “parfum” eller “doft” beroende på vilken del av världen du lever i. Även vissa produkter som verkar vara oparfymerad innehåller syntetiska parfymer för att täcka en obehaglig lukt från en av de aktiva beståndsdelarna, eller för att säkerställa att produkten alltid luktar samma. Den exakta sammansättningen av dessa kan variera över tiden även för samma produkt, som tillverkaren justera doft mix i förhållande till variationer i doften av råvaror.

Även vissa eteriska oljor är inte helt naturligt, eftersom starka kemikalier kan användas i deras utvinning processen. Kemiska lösningsmedel såsom hexan och heptan används för att utvinna den maximala mängden olja från växten, så det är viktigt att köpa bra kvalitet oljor från en källa du litar på.

Allergier mot dofter är mycket vanliga. De viktigaste organ som drabbas är huden och andningsorganen, men neurologiska skador har också rapporterats. Vissa människor känner att vi borde ha en rätt till doft-fri luft samt tobaks-rök-fri luft. Det finns också oro över effekterna av syntetiska kemikalier på miljön, eftersom de inte nödvändigtvis bryta ner lätt.

Naturligtvis finns det en roll för doft. Kraften i aromterapi oljor för att läka och lyfta sprit är väl dokumenterat, men den utbredda användningen av syntetiska doftämnen bör ses som förorening av både våra kroppar och våra miljöer.