de dolda farorna i kvinnors kosmetika

För de flesta av oss kvinnor, användning av smink och kosmetika är en viktig del av våra dagliga rutiner. Vi vaknar på morgonen, få alla framträder upp med allsköns produkter, och göra vår väg ut i världen. Vad så få av oss inte inser är att de allra flesta av kosmetika köps och säljs i USA varje år innehålla farliga, farliga kemikalier som har potential att negativt påverka din hälsa och välbefinnande.

De kemikalier som finns i de flesta vanliga kosmetika kan orsaka allergier, utslag och hudirritation. I vissa fall har de varit kända för att orsaka mer allvarliga hälsoproblem såsom hormonella störningar, immunsystemet dysfunktion och minskad organfunktion. Dessutom har många av de produkter som påstår sig vara “naturliga” eller “ekologiska” är långt ifrån sådan. De kan innehålla ett par naturliga ingredienser, men de flesta av dem fortfarande innehåller farliga kemiska föreningarna ovan. Nedan följer en sammanfattning av de vanligaste kemiska irriterande som finns i vardagliga kosmetika produkter:

Sodium Lauryl Sulfate är vanligt förekommande i schampo, tandkräm och rengöringsprodukter för ansiktet. Det är känt för att orsaka ett antal biverkningar som påverkar hjärnan, det reproduktiva systemet, och det endokrina systemet. Det är också känt för att orsaka hudirritation och utslag.

Aluminium finns närvarande i otaliga konsumentprodukter, och anses vara mycket giftiga vid förtäring. Det är vanligt förekommande i olika kosmetika, särskilt i deodoranter och antiperspiranter. Man tror att aluminium ansamlas i kroppen (särskilt i hjärnan), och misstänks spela en roll i Alzheimers sjukdom och ett antal farliga neurologiska tillstånd.

Formaldehyd är giftigt kemiskt konserveringsmedel som används i många hår-och hudvårdsprodukter. Det är ett känt cancerframkallande ämne, och har visat sig orsaka cancer och allsköns hälsa komplikationer. Vanliga formaldehyd konserveringsmedel som finns i smink inkluderar imidazolidinylkarbamid, diazolidinylurea, och natrium hydroxylmethylglycinate.

Ftalater är vanligt förekommande i nagellack och annan kosmetika, och har varit kopplade till hormonrubbningar och immunsystemet dysfunktion. De har också varit kända för att orsaka cancer, och har förbjudits från otaliga konsumentprodukter för denna anledning. Av någon underlig anledning, de är fortfarande tillåten att använda i kvinnors kosmetika.

Det är viktigt för kvinnor att förstå att det finns ett antal friska, naturliga alternativ till dessa farliga, massproducerade kosmetika. Det finns företag där som bryr sig mer om din hälsa och välbefinnande. Snälla sluta att fundera på hur många av dessa farliga produkter du använder dag efter dag, år efter år, och de effekter de kan ha på din hälsa och hälsan hos dem omkring dig. Vi är skyldiga oss själva och våra nära och kära för att göra upplysta konsumentval. Om du vill veta mer, gå till Google och söka efter Campaign for Safe Cosmetics.