vet om klimakteriet – symptom, behandling och diet

De flesta kvinnor börjar uppleva symptom i samband med klimakteriet eller klimakteriet när de är i trettioårsåldern eller fyrtioårsåldern – symtom som kan fortsätta in i sina femtio-och sextiotalet. De som inte märker klimakteriebesvär gick antingen genom tidig menopaus när de var unga eller är, ja, död. Så, om du tar en allvarlig titt på dina alternativ med hänsyn till klimakteriet, ser du att även om du märker några obehagliga symptom, du är faktiskt ganska lyckligt lottad. Klimakteriet är bara naturligt och är inte alls en indikation på slutet av att vara ung, sexuell, energisk, frisk och vacker. Du kan fortfarande ha allt.

Nu när du har ett annat perspektiv på frågan om klimakteriet kan vi fortsätta och fokusera på klimakteriet symtom, behandlingar, livsstil och kost för att hjälpa dig att få igenom denna övergång med lätthet, förtroende och den allmänna hälsan. Klimakteriet symtom är:

Viktökning – ofta en av de första tecknen på klimakteriet att kvinnor varsel, viktökning är förknippade med sjunkande hormonnivåer. Det är inte ovanligt att få ett genomsnitt på cirka fem pounds i området för din mellersta delen eller buken.

Värmevallningar – När dina nivåer av östrogen droppe, det finns en god möjlighet att dina blodkärl kan växa och därmed orsaka huden temperaturen att stiga. Du kommer att märka en känsla av värme flyttar från bröstet, upp mot dina axlar, nacke och huvud. Värmevallningar kan inträffa flera gånger varje dag eller bara ibland. Som med alla klimakteriebesvär, kommer värmevallningar variera från kvinna till kvinna.

Oregelbundna perioder – Dina perioder kan bli tyngre eller lättare än normalt och kan inte vara så förutsägbar som de en gång var (dvs. varje 28 dagar eller så).

Oregelbundna sömnmönster – Du kan plötsligt vakna upp mitt i natten blötläggning med svett på grund av nattliga svettningar, och sedan har svårt att falla tillbaka för att sova. Det är också ganska vanligt för kvinnor att plötsligt vakna upp under natten för ingen anledning alls. Oavsett hur du vaknat, är en brist på sömn kan påverka ditt humör och kan också ha en inverkan på din hälsa.

Känslomässiga förändringar – Många kvinnor upplever att de är mer irriterad och lynnig när de närmar klimakteriet. Dessutom är det inte ovanligt att känna sig trött, har en minskad minne och erfarenhet koncentrationssvårigheter. Dessa symtom kan eller inte kan tillskrivas klimakteriet. Ja, kan fluktuationer i hormonnivåerna medföra några känslomässiga förändringar, men det är viktigt att väga in händelser i livet, samt – kanske problem med dina vuxna barn eller ta hand om en äldre förälder.

Medan det finns flera symptom på klimakteriet, det finns ännu fler lösningar för att minska eller eliminera klimakteriebesvär obehag. Många kvinnor väljer att göra livsstilsförändringar som har visat sig effektivt minska svårighetsgraden av symptom i samband med klimakteriet. Till exempel är det en bra idé att undvika triggers som har varit kända för att orsaka värmevallningar, såsom varma drycker, kryddstark mat, alkohol, varmt väder och varma rum.

Självklart är om sömn ett problem du vill undvika livsmedel och drycker som innehåller koffein. Försök också att läsa eller ta ett varmt bad precis innan sängen så att du är avslappnad och mer benägna att falla in i en trevlig god sömn.

Att äta en hälsosam och välbalanserad kost kan göra underverk för att lindra symtomen vid klimakteriet. Inkludera frukt, grönsaker och fullkornsprodukter i kosten, och undvika mättade fetter, oljor och socker. Du kommer att vilja konsumera cirka 1.500 milligram kalcium plus 400 till 800 internationella enheter av vitamin D varje dag. Du kan behöva tillskott för att nå dessa belopp. Om det behövs, diskutera detta med din läkare.

Du kommer bli förvånad över vad ett regelbundet träningsprogram kan göra för att minska och med eliminera många klimakteriet symtom. Om det utförs korrekt, kommer övningen att skydda dig från många förhållanden som är vanliga när du blir äldre, såsom hjärtsjukdomar, diabetes och benskörhet. Träning och motion kommer också att eliminera den viktuppgång i samband med klimakteriet, ge dig mer energi och minska förekomsten av värmevallningar.

Jag är säker på att du har hört uttrycket “hormonbehandling” (HT), vilket kan bidra till att minska och eliminera många symtom som upplevs av kvinnor. Tyvärr har nya studier visat att riskerna med hormonbehandling, som inkluderar hjärtattack, stroke och bröstcancer, kan uppväga fördelarna. Även om dessa studier kan ha ändrats under hormonbehandling, förblir östrogenbehandling den mest effektiva behandlingen för många klimakteriebesvär. Om du vill veta mer om östrogenbehandling, tala med din läkare för att ta reda på om en mycket låg dos ger dig symtomlindring.

Det finns också flera receptbelagda läkemedel som har visat sig minska förekomsten av värmevallningar. Dessa inkluderar vissa antidepressiva relaterade till klass av läkemedel som kallas selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI), såsom Efexor, Prozac, Sarafem, Paxil, Celaxa och Zoloft. Ett annat läkemedel som har visat sig minska värmevallningar är Neurontin, som är godkänt för behandling av kramper. Neurontin är också ofta används för att hantera kronisk nerv-relaterad smärta. Dessutom kan Catapres, som vanligen används för att behandla högt blodtryck, också avsevärt minska frekvensen av värmevallningar. Naturligtvis kan vissa av dessa läkemedel orsaka biverkningar, vilka inkluderar yrsel, dåsighet, illamående, sexuell dysfunktion och andra symptom. Om emellertid, dina värmevallningar är allvarliga och naturläkemedel har inte verkade hjälpa, diskutera dem med din läkare.

Slutligen är det så viktigt för dig att förstå att klimakteriet är mycket naturligt. När du upplever dessa symtom påminna dig om att din kropp fungerar och reagerar precis som det var tänkt att agera och reagera. Även om det kan finnas perioder av obehag, kom ihåg att du är en frisk kvinna och, som sådan, klimakteriet är helt enkelt oundvikligt. Som nämnts tidigare, inte markera denna övergång inte slutet av din ungdom och allt som kommer med det. Med en hälsosam livsstil, kan detta vara en mycket aktiv och vacker ny början.