varför Apple-formad kropp utvecklas i klimakteriet – och hur man slank det ner

Om du är en kvinna i fyrtio-plus, vet du hur lätt det apple-formad kropp framträder under åren fram till klimakteriet. Ta reda på varför fettet samlas runt mitten, och hur man kan bekämpa klimakteriebesvär mellangärdet viktökning.

Varför samlas fett runt mitten?

Det är allt att göra med hormoner.

Perimenopause kan pågå i flera år, med början så tidigt som din mitten av trettiotalet och slutar med din senaste menstruation vid medelålder 51. Under övergångsperioden, är dina äggstockar slingrande gradvis ner och producerar mindre och mindre östrogen.

Denna minskade tillgången på östrogen är dåliga nyheter för din kropp, och orsakar klimakteriet tecken som värmevallningar, sömnlöshet och berg-och dalbana känslor. Det är där fettcellerna komma till undsättning. Dina 30 miljarder fettceller, mycket som du kan nedvärdera dem, är listiga små enheter. Fettceller tar på ett nytt jobb i medelåldern, eftersom de börjar producera östrogen i ett försök att kompensera för vad som förloras från dina äggstockar och dämpa dig från de värsta effekterna av sänkta hormoner. Problemet är, de gör det genom att multiplicera i antal, och genom att få större. Resultat – en gradvis ökning i vikt, som kryper på obönhörligt, även om din kost-och motionsvanor är samma som någonsin.

Och det finns fler. Stresshormonet kortisol spelar också en viktig roll i att forma-skiftande din kropp. Kortisol pumpas ut när du är under stress. Det är en av de “kamp eller flykt” hormoner, utformad för att ge dig en massiv våg av energi när du behöver fly från fara, eller konfrontera en fiende.

Men när faran i fråga är det faktum att du kommer för sent till jobbet om bussen inte kommer nu, eller fienden är din partner som lämnade en hög med smutsiga rätter på disken, din stress stiger fortfarande och din binjurar släpper kortisol. Eftersom du inte använder upp fysisk energi i din reaktion på stress, har allt att bränsle swilling runt i blodet i form av fett och glukos ingenstans att gå. Det är ingen överraskning att det slutar som lagras som fett, och det högar på runt magen eftersom det är platsen närmast din levern, där det kan snabbt omvandlas till energi nästa gång du behöver det.

Den kortisol / viktökning länk är ett verkligt problem för mid-life kvinnor som kan möta en hel gröt av spänningar, från sina barn och partner, sina åldrande föräldrar, till sina jobb, hälsa, ekonomi och många andra bekymmer.

Varför är en apple-formad kropp ohälsosamt?

Mellangärdet fett är farliga grejer. Det sipprar hormoner och andra ämnen i blodet som kan höja blodtrycket samt påverka insulin och kolesterol.

Att ha en fet mage också ökar risken för att utveckla hjärtsjukdom och diabetes, och är också inblandad i uppkomsten av vissa cancerformer.

Om du har märkt din midja försvinner gradvis, och din mage blir mer rundad, är det dags att agera.

Hur flytta äpple-formen från runt mitten

Dessa tips kan hjälpa dig att slå Ardenneroffensiven och få din midja i trim igen.

Shun kalori-kontrollerade eller faddy dieter. När du diet, känner din kropp berövas och svarar genom att hänga på varenda uns av fett och bromsa din ämnesomsättning, vilket gör det extremt svårt att kasta vikt. När du går tillbaka till att äta normalt, lagrar kroppen fett för att skydda dig från framtida deprivation. Det är därför så många kvinnor fastnar i en oändlig cykel av diet – förlora – end diet – återta förlorade vikt.

Ät flera små måltider varje dag, snarare än 2-3 stora måltider. Denna strategi jämnar ut dina blodsockernivåer, vilket i sin tur innebär att du längtar mindre för sötsliskig, feta kolhydrater. En enkel, hälsosamt mellanmål i mitten av förmiddagen och eftermiddagen kan göra hela skillnaden. Har aldrig frestas att hoppa över en måltid. Du kommer bara hitta dig själv att äta mer vid nästa.

Skär ner drastiskt på livsmedel som innehåller socker och raffinerade kolhydrater. Satsa på fullkorn kolhydrater och baljväxter, äta massor av färska grönsaker och frukt, har en bra källa av magert protein varje gång du äter.

Lägg olika typer av motion för att din livsstil. Gör fysisk ansträngning en prioritet, och inte stannar vid aerobics som att gå eller cykla. Det är verkligen viktigt att bygga styrka genom muskler i detta skede av livet, så se till att du regelbundet inkluderar styrka-building övningar som fria vikter, yoga eller pilates.

Tackla stress. Att lära sig att sätta dig själv och din hälsa toppen av högen är svårt, men det är viktigt att prioritera dina behov för vila och avkoppling, och för trevliga fritidssysselsättningar som hjälper dig att koppla av. Försök avstressande tekniker också, det finns många att välja på, så hitta dem som fungerar bäst för dig och lägga till dem i ditt liv på en daglig basis.

Följ dessa tips och du kommer att kunna tämja den äppelformade kropp och få ett lyckligare, friskare klimakteriet på köpet.