vad som orsakar tidig menopaus hos kvinnor

Normal Klimakteriet är en gradvis process som börjar mellan åldrarna 45 och 55. Det definieras som drabbar kvinnor som har minst en äggstock, och tar 5 till 10 år, men det kan ta upp till 13 år. Tidig menopaus, å andra sidan, kan börja på 30-talet eller början av 40-talet, hos kvinnor som har minst en äggstock.

Tidig menopaus har den fördelen att hela processen är oftast snabbare än vanliga klimakteriet. 1% av kvinnorna kommer att ha avslutat sin mitten liv övergång från 40 års ålder. På det hela taget är 1 till 3 år rakat av.

Det finns ett antal saker som kan leda till för tidig menopaus. Ibland är dessa saker är ett resultat av livsstilsval, som inkluderar:

* Dålig kost
* Storrökare
* Drickande
* Kronisk stress för kroppen – det kan innehålla alltför atletisk träning

Men ibland faktorer utanför kvinnans kontroll leda till tidig menopaus. Till exempel, kan autoimmuna sjukdomar påverkar klimakteriet också. Påssjuka och andra allvarliga virusinfektioner kan skada en kvinnas ägg. Med tanke på att klimakteriet är förenat med färre primära folliklar att kunna utveckla och ägglossning, är det lätt att se varför en kvinna med färre folliklar eller skadade ägg inte kan utvecklas till en ovulatoriska ägg, är benägna att en tidigare klimakteriet.

Om en kvinna har genomgått strålbehandling eller kemoterapi, kan ett stort antal ägg förstöras. Med färre ägg kvar, kommer klimakteriet vara tidigare än hos friska kvinnor.

Vissa kvinnor är bara född med färre ägg. De kommer också att uppleva tidig menopaus. När en kvinna mor genomgick klimakteriet är en bra guide till sin egen genetiska anlag.

Kvinnor som har opererat bort äggstockarna innan de upplever en naturlig menopaus kommer att genomgå vad som kallas “artificiell menopaus”. Detta är ett mycket abrupt form av klimakteriet, och hormonbehandling brukar rekommenderas eftersom kroppen inte har haft en chans att vänja sig vid hormonella förändringar.

Kvinnor som har en hysterektomi, även med bevarandet av deras äggstockar, får finna sig med klimakteriebesvär. Varje operation till [bäckenområdet kan störa blodflödet och orsaka ovariesvikt.

Ovariesvikt betyder inte nödvändigtvis att äggstockarna har slut på ägg. Det kan finnas ägg närvarande, men en kvinnas kropp inte reagerar på hormonella signaler som de skapar.

En annan äggstocksbesvär, som kallas “minskat ovariell reserv”, är ofta en ingress tidig ovariesvikt om det sker i kvinnan under åldern av 40. I det, kan en kvinna fortfarande någorlunda regelbundna perioder, men hon börjar uppleva symptom på klimakteriet.

Referenser: dr christiane northrup, visdom klimakteriet