vad metabola syndromet kan betyda för dig

Det är bättre att vara ett päron än ett äpple-åtminstone när du pratar om hur kvinnor distribuerar viktökning.

Päronformad kvinnor lägga pounds till sina höfter och lår, medan kvinnor med ett midjemått på mer än 34 inches är formade mer som äpplen och kan löpa en högre risk för att ha metabola syndromet.

Detta tillstånd, en dödlig kvartett av bukfetma, högt blodtryck, glukosintolerans (eller prediabetes) och onormala kolesterol, är associerad med en markant ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

Nästan 35 procent av amerikaner över 20 år har metabolt syndrom, men när amerikanerna når 50, 49 procent har det. Villkoret är relaterad till viktökning, brist på motion och genetik.

Eftersom det kan leda till hjärtinfarkt, stroke, kärlsjukdom och diabetes, är smarta vårdtagarna att lära mer om detta tillstånd och hur det kan förebyggas.

Några fakta från National Women Health Resource Center (NWHRC) kan hjälpa dig att känna igen tillståndet. Om du har tre av följande fem markörer, bör du tala med din läkare för att sänka din risk:

• Ett midjemått på mer än 34 inches (mer än 40 inches i män)

• Ett faste-glukos nivå på 110 mg / dl eller högre (betraktas som en markör för insulinresistens) eller tar medicin för högt blodsocker

• Triglycerider på eller över 150 mg / dL

• En HDL-kolesterol nivå under 50 mg / dL (vid eller under 40 mg / dL hos män) eller tar medicin för att öka din HDL

• Ett blodtryck vid eller över 130mm/Hg systoliska (övre numret) eller 85 mm / Hg diastoliskt (botten nummer) eller tar medicin för att behandla högt blodtryck.

En kvinna med detta syndrom är 3,4 gånger större risk att dö av hjärt-kärlsjukdom och mer benägna att ha plack byggs upp i kranskärlen, vilket bidrar till hjärtsjukdomar, stroke och perifer kärlsjukdom. Det är också en stark prediktor för diabetes.

Gå ner i vikt genom blygsamma förändringar i din kost och ökad fysisk aktivitet är de bästa sätten att minska din risk.

För en hälsosammare kost, bör du minska ditt intag av socker och fett och lägga frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.

Regelbunden motion, exempelvis en rask 30-minuters-a-dagars promenad, kan också göra en enorm skillnad.