vad händer om du har spotting under graviditeten

Om du märker ljus spotting under graviditeten, får till din läkare så snart du kan, även om blödningen stannar. Mer än sannolikt detta är bara en normal tecken på graviditet, men det skulle kunna vara något mer allvarligt.

Olika kvinnor kan behöva olika behandling, så det första läkaren ska göra är att ge dig en utvärdering.

Detta kan betyda att du behöver ta några tester som ett fysiskt, ett ultraljud och blodprover. När dessa tester kommer tillbaka normala, kommer din läkare att veta säkert att du och ditt barn är friska och se till att det inte finns några komplikationer.

Gå till akuten direkt om din blödning och / eller upplever någon form av smärta.

Vad är skillnaden mellan blödningar och spotting?

Spotting är mycket lätt blödning, liknar vad du kan ha i början eller slutet av din tid. Den kan variera i färg från rosa till rött till brunt (färgen torkat blod).

Vad som orsakar detta spotting under graviditeten?

Ibland kommer även din läkare inte kan berätta orsaken till din prenatal blödningar.

Dessa är de vanligaste orsakerna till blödning eller spotting under graviditeten:

kön

När du har samlag, går mer blod till livmoderhalsen, så det är normalt om du ser lite ljus spotting efter kön. Vissa kvinnor kan utveckla en livmoderhalscancer polyp (en godartad tillväxt på livmoderhalsen), och inte ens vet om det, men detta kan vara anledningen till att du ser blod efter samlag.

Cellprov eller intern examen

Efter ett cellprov eller andra typer av interna tentor, kan du märker även detta ljus spotting, och av samma anledning – mer blod flyter till livmoderhalsen.

Implantation blödning

Innan du även ta ett graviditetstest, är det möjligt att uppleva blödning, även detta i början av en graviditet. Läkarna är inte säker, men de tror att detta beror på det befruktade ägget försöker gräva i livmodern.

Missfall eller utomkvedshavandeskap

Om spotting följs av buksmärta och kramper, kan detta vara ett tecken på att du har ett missfall eller utomkvedshavandeskap. Dess viktigt att låta din läkare vet om några tecken på blod eller spotting, eftersom ett missfall kan vara livshotande, inte bara för dig utan även barnet.

Studier visar ca 25% av gravida kvinnor visar några spotting under tidig graviditet. Ungefär hälften av dem hamna ett missfall. Du bör få ett ultraljud mellan 7: e och 11: e graviditetsveckan. Och om den visar en stark hjärtslag i barnet nu, chanserna att graviditeten fortsätter normalt är högre än 90%.

infektioner

Ibland är din observation kan vara helt orelaterade till att vara gravid. Livmoderhalsen kan bli irriterad och blir inflammerad på grund av vaginal infektion (svampinfektion eller bakteriell vaginos) eller ens en STD. En inflammerad livmoderhals är känt för att orsaka spotting efter kön och vissa tester.

Placental problem eller prematura värkar

Eller stänkblödning i 2: a eller 3: e trimestern kan vara ett tecken på ett mer allvarligt problem som placenta previa, moderkaksavlossning (moderkakan separerar från livmodern), sent missfall (vecka 13 till mitten av graviditeten), eller för tidig förlossning.

Även om du ser blödning i 1: a trimestern, kan detta vara ett tecken på något annat problem med moderkakan. I studier har det skett en större chans att senare komplikationer hos kvinnor som upplever tidig graviditet spotting, såsom tidig leverans eller moderkaksavlossning, särskilt om det finns en hel del blödningar.

Nearing arbetskraft

När du närmar dig förlossningen livmoderhalsen vidgas och du kan skicka din slemproppen. Det kan vara röd från blod, det är därför de kallar det “blodiga show.”

När som helst de senaste 37 veckor kan du skicka din slemproppen, och det är normalt. Men om det ser rött ut som det finns en hel del blod, se till att du ringa din läkare.

OBS: Om ditt blod är Rh-negativ, behöver du ett skott av Rh immunglobulin om du har vaginala blödningar om du inte vet säkert att barnet far blod är också Rh-negativa eller det är klart att blödningen inte kommer från livmodern.