sköldkörtel testa för hypertyreos

Sköldkörteln utsöndrar hormoner i blodet. Dessa hormoner i sin tur reglera funktionerna hos organen och cellerna inne i kroppen. Sköldkörteln ansvarar främst för de hormoner som reglerar kroppens metaboliska processer. Det styr hur kroppen förbränner energi.

Vad är hypertyreos?

Hyperthyroidism är ett tillstånd där sköldkörteln inte fungerar så funktionellt som avsett. Den utsöndrar hormoner överdrivet, att rubba den normala processer i kroppen. När detta inträffar, hälsoproblem visar. De vanligaste är förknippade med giftstruma är Graves sjukdom, struma, giftig sköldkörtel adenom, och tyreoidit, bland andra.

symptom på hypertyreos

Patienter som lider av hypertyreoidism vanligtvis uppenbara tecken såsom:

Ett. nervositet

2. hjärtklappning

Tre. sömnlöshet

4. ångest

Fem. Känslighet mot värma

6. trötthet

7. svaghet

8. depression

9. tremor

10. svettning

11. Viktminskning problem

sköldkörtel testa för hypertyreos

Sköldkörtel tester hänvisar till den medicinska processen att diagnostisera om en patient lider av hypertyreos eller andra sköldkörtel. Thyroid testning för hypertyreos innefattar klinisk utvärdering, blodtester, biopsi, bilder testning och användning av andra tillämpliga proven.

Den kliniska utvärderingen av sköldkörteln testning för hypertyreos avser vanligtvis till de fysiska prov som utförs av hälso-expert. Läkaren skulle leta efter tecken som klumpar på halsen. Åtgärderna i sköldkörteln skulle bli lyssnade på med ett stetoskop, tillsammans med reflex testning, hjärtrytm, blod takt, och hjärta utvärderingar ränta. Vikten och kroppstemperaturen hos patienten kommer att kontrolleras också. Ytterligare undersökningar av kritiska kroppsdelar såsom ansikte, ögon, hår, hud, händer och naglar skulle behöva genomföras också.

För att ytterligare se om patienten lider av problem med sköldkörteln, skulle blodprov måste genomföras. Det finns olika blodprov som ska utföras och dessa inkluderar tyreoideastimulerande hormon testet, fritt tyroxin, total T3, Reverse T3, och sköldkörtel antikroppar receptor, bland andra.

Thyroid röntgenundersökningar är också avgörande så att sjukdomen kan bestämmas enkelt. Det finns olika röntgenundersökningar som finns, men bara en handfull kan användas för sköldkörteln testning för hypertyreos. Dessa är:

Ett. Nuclear Scan – detta test avgör om en person lider av Graves sjukdom.

2. CT Scan – kan diagnostisera stora sköldkörteln knölar och struma.

Tre. MRI – detta test kan hjälpa läkarna utvärdera formen och storleken på sköldkörteln.

4. Thyroid ultraljud – kan kolla efter knölar, knutor, och förstoringar i sköldkörteln området. Ultraljud kan också avgöra om körteln är fylld med fast vävnad massorna eller vätska.

Biopsi är ett annat förfarande av sköldkörteln testning för hypertyreos. Här kommer en tunn nål föras in i klump. Nålen kommer att producera ett prov från styckemalm och det kan användas för att ytterligare utvärdera patientens tillstånd. Samma prov kontrolleras även för cancer.