östrogen, kan en kvinna överleva utan den

Östrogen är den mest avgörande hormon i livet av en kvinna. Det är ansvarig för kvinnliga sexuella funktioner såsom utveckling av bröst samt menstruationscykeln. När du närmar dig klimakteriet, äggstockarna minska produktionen av detta hormon till omkring 40 till 60 procent. En minskning i nivån av detta hormon leder normalt till klimakteriebesvär. Minskade nivåer av detta hormon och ökad produktion av både FSH och LH skapar normalt symtom såsom värmevallningar och nattliga svettningar.

Det finns tre principiellt olika typer av detta hormon. De är estrone, östradiol och östriol. Estradiol är den mest vanligen uppmätta typen av östrogen i icke-gravida kvinnor. Mängden estradiol i blodet varierar normalt under menstruationscykeln hos dessa kvinnor. Efter klimakteriet sjunker estradiol produktionen oftast till mycket låga men konstanta nivåer.

Detta hormon är också viktigt för andra kroppsfunktioner. Det spelar en roll i huden spänning och stabiliserar och gör benen starkare. Detta hormon skyddar även mot åderförkalkning och har en gynnsam effekt på blodkärlen. När nivåerna av detta hormon släppa och börjar klimakteriet, osteoporos och arterioskleros brukar bli de stora riskerna. Av denna anledning, kan läkare ordinera hormonbehandling eller HRT.

Hormonbehandling innebär komplettera kroppen med antingen enbart östrogen eller med en kombination av progesteron. Detta görs vanligen under och efter klimakteriet. Om du inte vill gå för hormonersättningsbehandling, kan du använda isoflavoner kosttillskott för att hantera klimakteriebesvär och andra risker.