lever med endometrios hur man gör det.

Det finns ett ständigt växande antal kvinnor som lever med endometrios under deras reproduktiva år. Endometrios är ett tillstånd som är mer vanligt förekommande hos vuxna kvinnor i deras 30s och 40s, men det finns kvinnor så unga som 20 som också lever med endometrios. I USA ensam, det finns mer än 5 miljoner kvinnor som lider av denna smärtsamma tillstånd. Tyvärr, eftersom detta problem är ofta permanenta, kvinnor måste hitta sätt att hantera det.

Ofta kan kvinnor som lever med endometrios upplever inte några symptom alls, men dessa är de lyckliga. Oftare än inte, kommer endometrios med några extremt smärtsamma symtom som plågar sjuka månad efter månad.

Några av de vanligaste symtomen i samband med detta tillstånd är oregelbunden eller kronisk smärta i bäckenet, smärta vid sex, smärtsamma tarmrörelser, smärtsamma perioder, uppblåsthet, trötthet, smärta i nedre ryggen, diarré och förstoppning. Och i vissa fall, kommer kvinnor som lever med endometrios upplever ibland infertilitet frågor som en följd av ärrbildning och lesioner som utvecklas i livmodern.

Leva med endometrios och hantera smärtan:

Om smärtan är det primära problemet du arbetar med, över disk eller receptbelagda smärtstillande (mot svår smärta) kan vara ett bra val. Läkare ordinera ofta smärtstillande för att lindra de intensiva magkramper som är associerade med endometrios. Över disk droger som rekommenderas för kvinnor som lever med endometrios inkluderar paracetamol, ibuprofen, naproxen och acetylsalicylsyra. Naproxen är särskilt effektivt för att lindra svullnad av endometrievävnad som är en av källorna till detta tillstånd är smärtsamma symtom.

kost och nutrition:

En annan metod för att klara av endometrios är genom att anpassa din kost lite. Vissa kvinnor som lever med endometrios har svurit av vissa livsmedel som förvärrar deras symtom. Det är oklart varför deras symtom lindras genom denna förändring av kosten, men en del tyder på att vissa allergier förknippade med endometrios kan vara lättad när rätt matval görs.

Till exempel har vissa kvinnor funnit att skära ner på läsk, koffein, fett, socker, mejeriprodukter, och salter har hjälpt reglera sina perioder och minimera deras smärta oerhört. Det är också starkt rekommenderat att du inkluderar ordentlig vitamin-och mineraltillskott i din kost, inklusive A, B, C, E, selen och magnesium när lever med endometrios.

vila mycket:

Många experter kommer att säga att få rätt mängd vila när som lider av endometrios. Sömn är viktigt för en frisk och stark immunförsvar, vilket i sin tur är viktigt för att hjälpa kroppen att upprätthålla balansen. Genom att stanna utvilad du kommer att bättre kunna hantera de smärtsamma och störande symtom som kommer med endometrios.

få hjälp:

När du lever med endometrios måste du vara medveten om de vanliga symptomen, och också vara medveten om symptomen som behöver läkarvård. Det är viktigt att du har ett starkt nätverk av stöd, dvs goda vänner och familj för att hjälpa dig hantera allt som kommer tillsammans med detta villkor.