kvinnlig hirsutism orsaker – klassificering av orsakerna

Hirsutism är överdriven hårväxt i vissa områden i en kvinnas ansikte och kropp, t.ex. mustasch och skägg området, som skapar ett “manligt” av hår. Kvinnor normalt kan ha fina, blek, svagt synliga hår på dessa områden, men tung hårväxt i ett manligt mönster med grovt eller färgat hår förväntas inte.

Normala mönster av hårväxt och fördelning varierar kraftigt, bestäms främst av rastillhörighet. Till exempel, vita som grupp har mer ansiktsbehandling och nonscalp hårväxt än gör svarta eller asiater och vita kvinnor av Medelhavets kulturarv har normalt mer hårväxt än kvinnor från Norden.

Orsaker till hirsutism

Innan vi utfall i de troliga orsakerna till hirsutism är det bättre att komma ihåg att det är ett tecken på hyperandrogenism.

Orsakerna till ökad androgen nivå hirsutism inkluderar:

Familjär och idiopatisk hirsutism

Dessa är vanliga orsaker till hirsutism följd av perifer androgen förehavanden. Det börjar i puberteten och sakta träder fram. Patienterna har normala menstruationer, normal testosteron nivå, 17alpha hydroxiprogesteron och DHEAS. Diagnosen står på utanförskap.

Idiopatisk orsak-
Idiopatisk orsak utlöser hirsutism hos 6% till 17% av hirsute kvinnor. Hirsutism uppstår i kroppen där de cirkulerande nivåer av androgener och ägglossning är normala. De patofysiologiska indikatorerna är överdrivna perifera 5 alfa reduktas aktivitet, förändrad androgen metabolism eller olika fungerande androgenreceptorer.
Överskott sekretion av äggstockarna (Till exempel tumörer, polycystiskt ovariesyndrom (PCOS).

Det vanligaste exemplet är polycystiskt ovariesyndrom, som drabbar 6% kvinnor i den reproduktiva åldersgrupp. Över 70% av patienterna med PCOS har tecken på hyperandrogenism. Detta manifesteras genom hyperandrogenemia och kronisk anovulation.

Polycystiskt ovariesyndrom kännetecknas av bildandet av follikulära cystor, som detekteras med ultraljud. PCOS är en kombination av polycystiska äggstockar och andra typiska symtom som hirsutism, amenorré eller dysfunktionella uterin blödning, infertilitet, fetma, oregelbunden menstruation cykler och akne.

Detta är bättre diagnostiseras kliniskt stället laboratorieresultat. Diagnosen PCOS grundas på uteslutning, vilket innebär denna störning tillskrivs patienter vars kropp visar bevis på ovulatoriska dysfunktion stöds av antingen kliniska eller biokemiska bevis på hyperandrogenism.

Några sällsynta orsaker till hirsutism

• Mediciner: Hirsutism kan orsakas av mediciner, vilka är källorna till hyperprolactinamia.
• Ökad produktion av tillväxthormoner
• Hyperinsulinemi
• Hypotyreos

Den insikt rötter hirsutism kommer att påskynda djärvt steg framåt mot att bota sjukdomen.

Diverse orsaker hirsutism:

Denna kategori består av olika orsaker som inte kan grupperas under andra kategorier.

Orsaker till hirsutism under denna kategori är:

* Syndrom av överdriven insulinresistens
* Funktionell adrenal hyperandrogenism
* Hypereactio luteinalis av graviditeten – övergående ökning av androgen nivåer under graviditeten
* Thecoma av graviditeten – Transient androgenproducerande tumör under graviditeten
* Äkta hermafroditism – tillstånd där både manliga och kvinnliga inre könsorganen är närvarande

behandling

Hirsutism är självklart en mest pinsamt villkor för en kvinna att finna sig själv i. Men istället experimentera med olika metoder för hårborttagning som erbjuds, som alla har sina speciella förtjänster och nackdelar, är det säkrare att konsultera en kvalificerad läkare. Han / hon skulle berätta exakt vad som är ansvarig för hirsutism i ditt fall, och föreslå en lämplig väg hårborttagning tillsammans med medicinering.

Anti-androgener används normalt för att stoppa produktionen av manliga hormoner hos kvinnor som orsakar hirsutism. Behandlingen tar vanligtvis från tre till sex månader för att arbeta. Men medan medicinering kan förhindra nya håret från att växa den inte kan göra mycket om existerande hår.

Ett recept kräm som fördröjer tillväxten av ansiktshår tar fyra till åtta veckor för att ha någon effekt. Popping 50-200 mg spironolakton dagligen också fördröjer hårväxt. Men det har biverkningar, inklusive ömhet i brösten och oregelbundna menstruationer. Cyproterone är ett annat läkemedel som används för att behandla hirsutism. Administreras tillsammans med p-piller, läkemedlets biverkningar inkluderar viktökning, depression och förlust av libido.

Kosmetisk terapi

För tillfällig hårborttagning, många kvinnor med mild hirsutism plocka oönskade hårstrån. Vaxning, ett annat alternativ är i huvudsak densamma som plockning.

Depilating medel är kemikalier som löser upp hårstråna på både ansikts-och kroppsbehåring, och kan också användas för att ta bort oönskat hår. Dessa kemikalier kan orsaka irritation och huden i ansiktet är särskilt känslig.

Rakning är förmodligen den enklaste och säkraste temporär hårborttagning förfarande. Även ofta krävs, är det praktiskt taget smärtfri och sällan har biverkningar. Tvärtemot vad många tror, ??gör rakning inte håret växa snabbare. En elektrisk rakapparat ger mindre hudirritation än ett blad.