kan en candida svampinfektion skall överföras till en partner

Candida albicans är jäst som lever naturligt i våra kroppar i mag-tarmkanalen och vagina. Problemet kommer in när Candida albicans svampen börjar växa okontrollerat. Detta kan då orsaka en vaginal svampinfektion vars symtom är klåda, ibland en vit flytning, stickande eller brännande medan urinera.

Frågan är om denna infektion kan överföras till en partner. Svaret är – förmodligen inte, men det är inte riktigt klart om det kan sändas eller inte. Problemet är att infektionen orsakas av Candida inte klassificeras som en STI (sexuellt överförbara infektioner), eftersom de infektioner orsakade av Candida albicans är på grund av följande skäl:

Ett. Användning av antibiotika. Detta är förmodligen en av de största orsakerna till Candida jäst infektioner. Problemet är att Anitbiotics minskat antalet normala floran. Denna flora hjälper till att hålla balansen i kroppen och håller tillväxten av Candida albicans jäst i schack. Om balansen störs, då Candida albicans jäst börjar spirande och frodas.

2. Stegring av blodsockernivån genom diabetes. Candida lever på socker, så om glukosnivåerna stiger då Candida jäst har mer socker för att livnära sig på och kan börja föröka sig.

Tre. Reducerad immunsystemet. Detta kan i sin tur bero på olika faktorer, såsom stress eller sjukdomar som aids. Den reducerade immunsystem kan inte hålla tillväxten av Candida albicans i schack och Candida överväxt sker.

Så i princip en svampinfektion som orsakas av Candida albicans inte överförs till en partner eftersom den orsakas av en överväxt av Candida albicans jäst.

Problemet är att dessa typer av infektioner också kan orsakas av bakteriell vaginos som kan sexuellt överförbara. Det finns också en sexuellt överförbar sjukdom som kallas Trichomoniasis som kan överföras mellan parterna. De symptom på denna STD är mycket lik den infektion som orsakas av Candida svamp.

Tumregeln därför när du misstänker att du har en Candida typ infektion är att helst inte delta i någon sexuell aktivitet tills du har etablerat bortom allt tvivel att du har svamp svampinfektion och inte en mer allvarlig infektion som kan överföras.