hur hårtransplantation ersättare fungerar

Hårtransplantation – “hårtransplantation” – är ett kirurgiskt ingrepp som innebär att man går delar av hårbotten där håret fortfarande växer till en del av hårbotten som är skallig eller där håret är gallring.

Historia hårtransplantation

Hår restaurering startade 1930, då japanska läkarna experimenterade för att se om hud och hår kan transplanteras från friska delar av kroppen till delar som hade vanställt av skada.

År 1950 skrev hudläkare Norman Orentreich en artikel som förklarar hur hårtransplantation kan göras. Trots att hans studier inte omfamnas av det vetenskapliga samfundet, blev han ännu mer fast besluten att bevisa sin teori “donator dominans”, som säger att även om håret är förflyttat till en skallig område det kommer att fortsätta att växa som det gjorde förr. Han anses vara fadern av hårtransplantationer.

Hårtransplantation är den vanligaste elektiv kirurgi bland män. Anledningen till dess popularitet bland män är det faktum att resultaten vunnits från detta förfarande är mycket bättre jämfört med andra liknande hår ersättning förfaranden. Den hårtransplantation i dag är inte riktigt annorlunda från hårtransplantation Dr Orentreich utfört – men innebär dagens hårtransplantation graft eller kontakten storlek.

Den äldre metoden för hårtransplantation lätt identifieras genom sitt ojämn utseende. Det brukade vara normen, tills transplantation kirurger kritiskt undersökt möjligheterna att använda en annan transplantat storlek. Det bestämdes att bättre resultat skulle utläsa från använda transplantat som var mindre.

Vad händer vid en hårtransplantation?

Som tidigare nämnts, innefattar hårtransplantation flyttar små bitar av hårbotten där håret fortfarande växer till en del av hårbotten som är skalliga eller där håret gallring.

Det finns fem typer av transplantat, som varierar i storlek och form. Dessa är: punch grafts, mini-transplantat, mikro-kneg, ympar slit och transplantat band. Eftersom denna nya metod för hårtransplantation utnyttjar mindre storlekar av transplantat, många kirurgiska ingrepp som behövs för att till fullo täckt en skallig område, ta så länge som två år. Antalet stora pluggar transplanterats under de första sessionerna i kirurgi varierar med varje individ, men genomsnittet är vanligen cirka 50. Med mini-grafer eller mikro-diagram kan det finnas upp tp 700 pluggar transplanteras per session.

För mer information om hårtransplantation, fråga din kirurg.