hjälpa dig med bukorganet framfall

Framfall är när bäckenbottenmuskulaturen blir svaga eller skadade och kan inte längre stödja bäckenorganen. Förflyttningen av den vaginala väggen från dess normala position längs med urinblåsan, tarmen eller livmoder orsakas av skador på ledband i bäckenet. Dessa ligament fungerar som stålvajrar som stöder livmodern och styrkan ger överliggande tarmen och urinblåsan.

De främsta orsakerna till framfall är barnafödande och alla tillstånd som leder till kronisk ansträngande (förstoppning, rökare hosta eller övervikt). Den livmodern (livmoder) är det enda organ som faktiskt faller in i slidan. När blåsa och tarm glida ur plats, trycker de upp mot väggarna i slidan.

Medan framfall inte anses vara ett livshotande tillstånd det kan orsaka en hel del obehag och ångest. En viss grad av framfall drabbar upp till 30% av kvinnor som har haft barn. Det är mer vanligt som kvinnor ålder, och ses sällan hos kvinnor utan barn, eller de som inte har gått igenom klimakteriet.

Det finns ett antal olika typer av framfall som kan uppstå i en kvinnas bäcken och dessa är indelade i tre kategorier beroende på den del av slidan de påverkar: framvägg, bakvägg eller toppen av slidan. Det är inte ovanligt att ha mer än en typ av framfall.

En urinblåsan framfall – Cystocele och framfall av urinröret-Urethrocele. Detta är en prolaps av den främre väggen av slidan med blåsan efter bakom.

Framfall av rektum-Rectocele. Detta är en prolaps av den bakre väggen av slidan med tarmen kommer ner bakom.

Framfall av livmodern-Livmoderframfall refererar till livmodern kommer ner genom slidan.

Framfall kan uppstå på egen hand eller tillsammans med andra symptom såsom inkontinens eller svårigheter att tömma en tarmtömning. Vanliga klagomål inkluderar känslan av något “komma ner” och obehag eller smärta vid sex.

Det finns ett antal alternativ för att behandla framfall. Valet av behandling beror på graden av framfall, hur allvarliga symtomen är, ålder och hälsa, och om kvinnan planerar att skaffa barn i framtiden.

Om framfall är mild till måttlig och inte orsakar någon smärta eller obehag, är kirurgisk behandling inte är nödvändig. Men det finns vissa saker en kvinna kan göra för att förbättra tillståndet, hindra den från att förvärras och göra det mer bekvämt:

Undvik att stå under lång tid.

Ät en fiberrik kost med massor av färsk frukt, grönsaker och fullkorn bröd och spannmål, för att förhindra förstoppning och minska ansträngande.

Gör regelbundna knipövningar. Dessa bidrar till att stärka försvagade muskler, stöd återhämtning efter bäckenoperation, och kan minska symptom som läcker urin och ryggvärk.

Gå ner i vikt och bibehålla en hälsosam vikt

Undvik tunga lyft och ansträngande.