hälsosam kost för smärtsamma perioder

Smärtsamma perioder kallas dysmenorré eller ännu oftare som mensvärk, och kan förklaras i enkla ord som menstruationer med ett sporadiskt, dov smärta som förekommer i området i bäckenet eller i nedre delen av magen. Många kvinnor i fertil ålder lider av dessa typer av problem relaterade till smärta och smärta kan inledas innan menstruation eller under perioder. Den stannar normalt med slutet av perioderna. Lite smärta eller en liten mängd av obehag under perioder är normalt men när svår smärta börjar tillsammans med massor av blodförlust, bör problemet åtgärdas omedelbart eftersom det mycket väl kan påverka hälsa och välbefinnande hos kvinnan. Smärta under perioder är ibland en oförutsägbar, normal företeelse för vissa kvinnor.

Smärtor under perioder märkt hos kvinnor vanligen i sena tonåren eller i tjugoårsåldern och de tenderar att minska när de blir äldre. Perioder är inte relaterade till eller påverkas av barnafödande. Ibland kvinnor hamna upplever mycket smärtsamma perioder i trettioårsåldern eller fyrtioårsåldern grund av en markant minskning av deras nivåer endokrina hormon som leder till tillstånd av klimakteriet.

Smärta under perioder faktiskt mensvärk förekommer hos friska kvinnor och är inte relaterade till några problem med bäckenets organ eller livmoder. Det är normalt och allmänhet orsakas på grund av att ha aldrig fött ett barn, övervikt, rökning, har positiva släkthistorier, etc.

De viktigaste indikatorerna för smärtsamma perioder är kräkningar, trötthet, diarré, illamående, ryggvärk, samt huvudvärk. En hälsosam kost bör antas för att undvika smärtsamma perioder och en sådan kost bör bestå av mjölkprodukter, rött kött, vegetabiliska oljor. Livsmedel med höga halter av omättade fetter bör undvikas helt under smärtsamma perioder. Mat ska tuggas ordentligt så att det är lättsmält och inte orsaka några gas problem.

Hälsosam kost består av livsmedel rika på fibrer som, fullkorn, havregryn, råg, linser, kikärter, frukt och naturligtvis grönsaker. Örter som Ashwagandha, lakrits, vitamin C och B-vitaminer bör utgöra en hälsosam kost eftersom det hjälper en hel del för att lindra stress, en av de främsta orsakerna till smärta under perioder.

En ökning av konsumtionen av socker i kosten bidrar till att minska smärtsamma perioder. Men, bör användningen av socker undvikas av kvinnor med diabetes. Förbrukningen av koffein, alkohol och läsk bör undvikas eller minskas väsentligt under perioder när de upphäver effekterna och fördelarna med en hälsosam kost.