förståelse endometrios orsaker, symptom och behandling

Medan många kvinnor upplever milda smärta under sina månatliga menstruationscykeln, där många andra som observerar fler symtom. En mycket vanlig gynekologisk sjukdom är endometrios.

Endometrium är en vävnad som linjer insidan livmodern. Endometrios uppstår när denna vävnad finns utanför påverkar äggstockar, ligament stödja livmodern, äggledarna, den yttre ytan av livmodern, området mellan slidan och ändtarmen och vissa fall urinblåsa, vagina, tarm, livmoderhals, vulva och i abdominala kirurgiska ärr

Genom att nå utanför livmodern livmodercancer vävnad bildar knölar eller utväxter, eftersom det liknar fodret vävnaden i livmodern kan svara på de hormoner av menstruationscykeln.

Varje månad slemhinnan i livmodern byggs upp, bryts ned och blöder som kallas menstruationscykeln men till skillnad från detta foder den endometrievävnad inte lämnar kroppen vilket resulterar i inre blödningar och så degeneration av blod och vävnad som orsakar svår bäckensmärta, bildning av ärrvävnad och tarmproblem och infertilitet.

Trots förslag av många teorier, men den exakta orsaken till endometrios är osäker. Retrograd menstruation är den vanligaste och mest accepterade teorin. Den föreslår att endometrios sker genom backup av menstruation vävnad genom äggledarna, implantering i buken och tillväxt. Kvinnor med problem i sitt immunförsvar eller hormonella problem är mer sannolikt att påverkas.

En alternativ teori föreslår att endometrievävnad kan cirkulera i blodet systemet eller lymfa från livmodern att nå andra delar av kroppen. En kvinna som har en kvinnlig släkting drabbats av denna sjukdom kan vara i riskzonen.

Många endometrios patienter har inget symptom. Inte alltid är graden av engagemang med svårighetsgraden av symtomen, men vanligaste är inkluderade nedan:

· Smärta med samlag
· Smärta före och under perioder som är värre än typiska mensvärk
· Smärtsam tarmrörelser under perioder
· Smärtsam urinering under perioder
· GI upprörd: diarré / förstoppning, illamående
infertilitet
trötthet

Symtomen rapporteras till läkare ofta kan hjälpa till att diagnostisera endometrios. Men de flesta av de gånger inget onormalt hittas.

Även ultraljud används ofta för att diagnostisera mjukvävnadslesioner det kan sällan hjälpa diagnos av endometrios eftersom den saknar tillräcklig upplösning som krävs för att visualisera sammanväxningar såvida det inte finns ett tillräckligt tillväxt på organ såsom äggstockar ska visualiseras.

Det bästa sättet att diagnostisera är direkt visualisering genom laparoskopi ett litet kirurgiskt ingrepp tillåter utövaren att lokalisera och omfattningen av problemet. Många gånger läkare kan ta bort utväxter och bevara fertilitet. Men fortfarande finns det sannolikheten för återfall.

Ingen definitiv behandling har insett ännu. Behandlingen inkluderar NASIDS som ibuprofen, oralt preventivmedel med östrogen och / eller progesteron förhindrar ägglossning, Leuprolidacetat ges genom injektion har lovande resultat men har besvärande sida påverka liknande. Graviditet kan ofta ge tillfällig lindring, men eftersom det handlar om kritiska faktorer inte bör beslutas enbart.

En definitiv härdning anses vara hysterektomi, avlägsnande av äggstockarna för en kvinna som inte hade någon symptomlättnad från andra metoder.

för din hälsa!