du kan uppleva sorg

Sorg är inte begränsad till upplevelser kring döden och döendet.

Under dessa svåra ekonomiska tider finns det många ansikten av sorg: arbetslöshet, omplacering, skilsmässa eller separation, lägga till en ny familjemedlem, minskade intäkter, obetalda räkningar, knacka in dina 401k, att behöva berätta för dina barn utan för tidigare tillgängliga aktiviteter och behandlar.

Med sorg några av de saker vi har att brottas med är:
* Sorg, sorg, depression
* Rädsla, osäkerhet, ångest
* Lättnad
* Ambivalens
* Längtan, ensamhet, utanförskap, svartsjuka
* Överkänslighet, känslomässiga upp-och nedgångar
* Apati, brist på glädje, känslomässiga planhet
* Maktlöshet, hjälplöshet
* Skuldkänslor, sänkt ånger, skam, självkänsla
* Chock, känslor av overklighet
* Ilska, irritation, otålighet och frustration.

Vissa beteendemässiga och fysiska reaktioner som kan uppstå är: gråt, gråt, rastlöshet, tillbakadragande, brist på koncentration, äter förändringar, fysiska besvär, trötthet, huvudvärk, ont i magen, utsatthet, vulkanutbrott vid eventuella påminnelser om källan till sorg.

Det finns många ohälsosamma sätt att hantera sorg: skära av vänner / familj, dricka eller droger, över utgifterna, lämnar en situation förtid, etc.
Ofta människor försöker att lämna en situation som påminner dem om smärta och otillräcklighet. Ibland bedöva sig med toxiner eller utslag utgifter-aktiviteter som ger tillfällig lindring från verkligheten. Ändå, isolering, desertering och domningar är inte svaren på sorg.

Här är några saker att tänka på.
Försök mobilisera en terapeut, en tränare, eller en god vän, någon som ger dig meddelanden:
* Jag tror på dig
* Jag litar på dig
* Du vårdas
* Jag vet att du klarar det här
* Du lyssnat på och
* Du är viktig för mig.
Med någon trovärdig för att stödja dig genom sorg är viktigt.

Kom också ihåg från TAO 79: kloka människor söker lösningar, den okunniga endast rösterna skylla. Ett annat citat som kan bära dig genom är från Will Rogers: Det tar inte mycket för att se att något är fel, men det tar lite syn att se vad som kommer att rätta till det.

Här är några mål att tänka på under dessa stressiga tider.

1) Återupprätta stabilitet. Träna nya rutiner som gör att du kan driva lösningar och låta resten av ditt liv att fortsätta rikt.

2) Har du ett känslomässigt trygg miljö. Du kommer att behöva en flexibel emotionellt förhållningssätt. Tillåt dig själv att ha intensiva känslor på vissa ställen och lättsam livlighet hos andra. Båda är friska.

3) Bekräfta sorg erfarenhet och dess konsekvenser. Du behöver tänka på dig själv först, men också alla andra människor (familj, vänner) som kan påverkas. Tänk på att alla kommer att uppleva dessa övergångar på ett unikt sätt. Inte downplay inte heller dramatisera situationen. Bara vara beredd att erkänna källan till sorg och konsekvenserna så att du kan leta efter lösningar, healing, och nya positiva möjligheter.

I dessa tuffa tider du behöver inte vara en olycka. Ta en stund för att se om sorg kan vara det du upplever. Sedan vidta åtgärder för att ta itu med det på ett effektivt sätt.