cysta på äggstockarna – en guide

En cysta på äggstockarna är en vätskefylld säck som bildas på ytan av en äggstock. Dessa cystor är faktiskt ofullständigt utvecklade folliklar som inte har befruktats, normalt försvinner inom ett par menstruationscykeln. Dessa cystor kallas “funktionella cystor”, relativt godartade cystor som är resultatet av utsläpp av ett ägg från äggstocken. De allra flesta av dessa cystor uppvisar ofta som icke-cancerösa former, men det finns några cystor på äggstockarna som kan vända cancerous.

För många kvinnor, men ger cystor på äggstockarna inte i några specifika symtom. Inaktiva tumörer kommer troligen inte orsaka några symtom. Detta är definitivt fallet när cysta är mycket liten. Ibland de tumörer som genererar vissa hormoner kan leda till specifika symtom. Blödning även efter klimakteriet kan börja för kvinnor med feminina tumör. Flickor med cystor på äggstockarna som är ännu för ung för puberteten kan börja blöda tidigt och växa brösten och kroppsbehåring.

En förståelse av symptomen på cystor på äggstockarna som spricker kan vara mycket användbar för att välja rätt behandling innan komplikationer uppstår. Att vistas vaksamma, kontrollera en situation och med rutinundersökningar är avgörande om du har ett tillstånd äggstockarna cysta. Det är därför viktigt att du anser dessa symtom att vara riktlinjer och inte en exakt diagnos av ditt tillstånd eftersom symptomen inte nödvändigtvis lärobok regler.

Postmenopausala cystor på äggstockarna i likhet med många andra kroniska sjukdomar har ingen enkel sak. Av denna anledning kommer klassisk medicin som bara fokuserar på ett specifikt symtom inte lyckas avhjälpa cystor på äggstockarna. Flera faktorer kommer i själva verket utlösa bildandet av en cysta på äggstockarna. Några av dessa faktorer är direkt ansvariga för cystor på äggstockarna bildar, och andra verkar indirekt att spela en sekundär roll att förvärra existerande cystor. Även klassiska medicinen kan vara till nytta vid hantering av en primär orsak, kommer dessa indirekta faktorer bo runt och vara roten till ytterligare komplikationer.

Avancerade fall av cystor på äggstockarna kan utgöra ett större hot mot hälsan med symtom som yrsel eller yrsel, trötthet, hårda buksmärtor, feber, snabb andning och / eller andfåddhet och så vidare. Skulle någon av dessa problem uppstå, är det lämpligt att rådfråga läkare utan dröjsmål. Under de senaste decennierna, har medicinska vetenskaper utvecklats kraftigt, och vara säker på att det finns utmärkta behandlingsalternativ och läkemedel tillgängliga för att bota även de mest svåra fall av cystor på äggstockarna.

Om det inte finns någon malignitet, kan konventionell kirurgi vara möjlig. Detta är också ett alternativ som tillåter en patient att hålla äggstocken. Den medicinska benämning för detta är ovarian cystektomi. Kirurgiska tekniker bör oavsett omständigheterna minimera vävnadsskada. Också följas är noggrann kontroll av blödning och planerar att använda adhesionsbarriärer. Det är ett beklagligt faktum att kirurgiska operationer på äggstockarna kan sätta på utvecklingen av “sammanväxningar” orsakar smärta. De kan också leda till överdriven känslighet under samlag, eller ens orsaka infertilitet.

Cystor på äggstockarna kan klassificeras som antingen follikulära cystor eller luteinized cystor follikulära. De löser vanligen naturligt, vanligen inom två eller tre månader. De två vanligaste typerna kallas funktionella cystor och kallas follikelcystor och Corpus cystor luteum. Cystor på äggstockarna, som ofta godartade, kan orsaka smärta, särskilt på ena sidan av bäckenet. De flesta cystor är funktionella under de reproduktiva åren, vilket innebär att de kommer och går med ägglossningen.