cpr för lackluster libidos i medelåldern

Några kvinnor i medelåldern har en form av sexuell blomning, njuta av sex mer än någonsin tidigare. Andra kvinnor har motsatt erfarenhet: de känns som de är stänga sexuellt. Dessa är de kvinnor som anmäler att, även om de älskar sin partner dyrt, de är bara inte så intresserad av sex med dem längre.

“I deras 40 och 50-talet, kvinnor kommit in i sin egen känsla av vem de är som sexuella varelser,” säger sexterapeut och iVillage kön expert Dr Patti Britton. När kvinnorna i denna ålder förlorar intresset för sex, säger hon, “det är en markör av vad som finns under ytan.” Hormonella förändringar kan göra en kvinnas libido störtdykning (för mer om effekterna av hormoner på lust, gå till www.findingourway.com) , men så kan andra faktorer.

Problem börjar med en kvinnas sexuella självbild. “Jag kan känna djupt besviken över att jag inte uppfyller den idealiserade bilden av de hungriga, lustfyllda 46-åriga varm mamma,” säger Dr Britton. Kroppsuppfattning spelar en roll också, eftersom kvinnor i medelåldern kan slåss något som känns som en uppförsbacke kamp för att hålla från slapp och spridning, vilket gör dem generade ses avklädd.

Kvinnor kan också känna sig besviken på sitt äktenskap eller förhållande. “Den varma tid i en relation är den inledande perioden där det är upptäckten tid”, säger New York-psykolog och par-relationen myndighet Dr Joel Block. Människor öppna upp och låta den andra personen få en känsla för vilka de är. Men under åren, folk gör implicita antaganden om vad som kan och kan inte delas (“sista gången jag sa till honom något personligt, använde han den mot mig i ett argument”). “Allt som är saftiga de har eliminerats,” säger Dr Block. En kvinna kan frånträda sin partner, slutar med ett äktenskap utan vitalitet.

“En relation är tänkt att vara om två människor som har modet att vara känslomässigt naken med varandra”, säger Dr Block. “För att göra detta måste de bygga en atmosfär mellan dem som är känslomässigt trygg.”

Sedan finns det överbelastning faktorn. Med arbete, familj skyldigheter, och aktiva sociala liv, är vi trötta i slutet av dagen. “När du är medelålders och du har ett hektiskt liv, inte räkna med spontanitet,” säger Dr Block. “I stället inrättas en vecka datum med varandra. Det behöver inte ha en agenda – som vi måste ha samlag – men det ska vara en verklig dag “.

Andra tips från Dr Britton och Dr Block om återta vår sexualitet:

• “Bli av med negativa self prat,” uppmanar Dr Britton. Istället för nollställning in på vad du inte gillar om din kropp, försök att äta en hälsosam kost och få mer fysisk aktivitet.

• Försök att tala från ditt hjärta med din partner, uppmuntra honom att göra detsamma.

• Tryck din partner-det behöver inte vara sexuell beröring. I sin bok The Complete Idiot guide till sensuell massage (Alpha Books, 2003), beskriver Dr Britton en “kontakt kontinuum,” med fem nivåer från healing touch till sexuell beröring.

• Det är okej att vara lite flörtig.

• Tillåt dig själv att ha sexuella tankar, och inte känna skuld om de inte är om din partner. Enligt Dr Block, den vanligaste fantasi för både män och kvinnor stjärnor någon annan.

Sex är, trots allt, en del av vilka vi är som människor, och utan det vi kan känna att något viktigt går förlorat. Om din relation har svalnat, prova dessa tips och se om du kan slå på värmen igen.