allt om fibrocystiska bröst

Den förhårdnad av huden på bröstet eller utveckling av små knölar på dina bröst kan tyda på en godartad förändring kallas fibrocystiska bröst. Kalla det en sjukdom, är i själva verket missvisande. Den hänvisar till den förändring som vävnaderna på bröstet genomgår under den månatliga cykeln på grund av hormonella förändringar.

Detta tillstånd förekommer hos kvinnor som en följd av noncancerous förändringar i mammarian vävnader. Dess förekomst är mycket vanligt. Det är ofta mer framträdande under ovulation och strax före menstruationen. Denna sjukdom drabbar cirka 60% av kvinnorna, särskilt de i 30 till 50 åldersgruppen. Om du har gått igenom din klimakteriet eller om du är på p-piller, finns det anledning att jubla, du är mindre benägna till det.

vet orsaken:

De hormonella förändringar i kroppen är den främsta orsaken. När de inträffar före under menstruationen, och cellerna i din bröst tenderar att behålla vätska. Denna typ av variationer över åren resulterar i utvecklingen av cystor, som känns som klumpar. De kan spridas över hela bröstet eller bli koncentrerad till ett visst område.

är du i riskkategori?

Om du har en familjehistoria av fibrocystisk sjukdom och inte kan skära ner på ditt fett och koffein intag, kan du lätt placeras i riskgruppen.

Dessa är de symptom:

Symtomen varierar från lätt till svår. Du kan uppleva följande om du har fibrocystiska bröst:

* Täta, grov och ojämn vävnad i brösten
* Obehag
* Bröst mättnadskänsla
* Ömhet och tyngd
* Pre menstruation svullnad
* Sporadisk nippelurladdning
* Smärta

Du kommer att se till att dessa symptom skulle försvinna när menstruationen kommer igång.

få den diagnosen:

Om du har observerat något av följande symtom, tveka inte att gå till en läkare. Din läkare kommer att utföra en fysisk undersökning av bröstet för att göra en diagnos. Han / hon kan föreslå ett ultraljud. För att utesluta andra möjligheter, kan han / hon be dig också att gå för en biopsi på brösten.

detta är hur man kan förhindra det:

Förhindra förekomsten av detta villkor är inte en svår uppgift alls. Du kan undvika koffein och minska din fett till ca 25% av den dagliga kalorier. Det är heller inte svårt att göra en månatlig egen undersökning av brösten. Tillsammans med detta, se till att du alltid bära en välsittande behå.

vad är behandling?

Det finns inga specifika behandlingar för speciella tillstånd andra än dem för att minimera obehaget. Din läkare kan rekommendera följande, vilket är mer förebyggande karaktär:

-Ha en fast behå
-Undvik koffein och choklad
-Eliminera överdrivet fett och begränsa saltintaget
-Ta smärtstillande för att bekämpa smärta
-Öka doser av vitamin E

För svåra symtom, kan du behöva genomgå hormonbehandlingar, såsom p-piller, danazol (danocrine), eller bromokriptin. Oavsett är behandlingen, bör du se till att det tas efter att ha diskuterat dina unika problem och behov med din läkare. Med rätt behandling och tillräckligt förebyggande, finns det ingen anledning för dig att känna orolig fibrocystiska bröst alls.